skcube.sk
Technológia, Vesmír

Heinz uvádza na trh kečup vyrobený z paradajok pestovaných v podmienkach podobných Marsu

Aj vy ste milovníci kečupu a je súčasťou Vášho každodenného života? Túto pochúťku by ste mohli mať dokonca aj na Marse.

Zemiaky, alebo paradajky…. ktorá rastlina bude najlepšie rásť na Marse? Výskumníci pracujú na tom, aby to zistili, v spolupráci s globálnou potravinárskou spoločnosťou.

HEINZ TOMATO KEČUP – Marz Edition

Astrobiológovia vo vesmírnom inštitúte Aldrin na Floride Tech úspešne vypestovali špecializované semená paradajok Heinz v simulovanej marťanskej pôde. Výsledky dvojročného experimentu sú sľubné pre pestovanie zeleniny na Marse.

„Doteraz väčšina úsilia o objavenie spôsobov pestovania v podmienkach simulovaných na Marse boli krátkodobé štúdie rastu rastlín,“ povedal biológ Andrew Palmer, ktorý viedol výskum. „Tento projekt priniesol pohľad na dlhodobý zber potravín. Dosiahnutie úrody, ktorá je kvalitná, aby sa stala Heinz Tomato Kečupom, bol vysnívaný výsledok a dosiahli sme ho.“

ÚSPEŠNÝ PROJEKT NIE IBA PRE MARS ALE VYUŽITEĽNÝ AJ NA ZEMI

Výsledky spolupráce s Heinzom tiež predstavujú techniky na zlepšenie produkcie potravín v náročných podmienkach tu na Zemi.

Jednou z najväčších výziev, ktorým čelíme, je pestovanie v menej ideálnych pôdnych podmienkach a tento projekt by nám mohol pomôcť objaviť spôsoby, ako tento problém riešiť,“ povedal Gary King, vedúci poľnohospodárstva v Kraft Heinz v tlačovej správe. „Tím úspešne získal úrodu paradajok Heinz zo semien paradajok, ktoré vlastní značka, s náročnými kvalitami, ktoré spĺňajú prísne normy kvality a chuti, aby sa stali jej ikonickým kečupom.“

ČERVENÝ DOM NA FLORIDE 

Palmer a skupina viac ako tuctu študentov, vedcov a technikov pracovali v skleníku známom ako Červený dom na Floride. 

Červený dom bol navrhnutý tak, aby kopíroval podmienky, ktorým budú ľudia čeliť pri farmárčení na Marse.

Použili:

PROJEKT JE PREZENTOVANÝ AKO ÚSPEŠNÝ

Po počiatočnom a úspešnom pilotnom projekte s 30 rastlinami paradajok sa tím presunul do väčšieho projektu s približne 450 rastlinami paradajok, pričom celý čas úzko spolupracoval so spoločnosťou Heinz.

Projekt nielenže uspel v pestovaní paradajok, ale experiment tiež umožnil Heinzovi vytvoriť limitovanú sériu prototypových fliaš Heinz Tomato Kečup, Marz Edition, ale tiež poslať fľašu na let balónom asi 23 míľ do výšky, aby mohol fotografovať vo vesmíre. 

Tím povedal, že kečup a fľaša prežili teploty okolo mínus 94 stupňov Fahrenheita, kým sa vrátili na Zem.

Žiaľ, keďže je tento projekt vo svojej experimentálnej fáze, kečup z edície Marz ochutná len pár šťastlivcov interne v Heinz. My ostatní si možno budeme musieť počkať do budúceho letu na Červenú planétu.

Mohlo by Vás zaujímať

Vrtuľník Ingenuity – Prvý let vrtuľníka na inej planéte

SKCube Redakcia
8 mesiacov dozadu

Cestovanie do vesmíru a zaujímavosti o vesmíre, ktoré vás ohromia

SKCube Redakcia
1 rok dozadu

Prvý hotel vo vesmíre by mohol byť otvorený skôr, ako si myslíte

skcube
4 roky dozadu
Exit mobile version