Vo vyspelých krajinách je plytvanie potravinami smutnou, ale bežnou záležitosťou. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa každý rok v rámci celého sveta vyhodí až tretina potravín, pričom na jedného Európana pripadá 180 kg vyhodených potravín ročne.

Značnú časť potravín, ktoré končia v hnedých kontajneroch, tvorí zelenina a ovocie. Mnohí z nás si totiž zvykli konzumovať iba dokonale vyzerajúce kusy zeleniny i ovocia. Avšak zrelé banány, obité jablká či ovädnutý šalát nemusia skončiť v koši, pretože menej atraktívny vzhľad nemá vplyv na nutričnú hodnotu.
Čo s tým? Riešením je tyčový mixér s príslušenstvom, ktorý premení zeleninu a ovocie na chutné pokrmy.

Prečo by sme nemali vyhadzovať zeleninu a ovocie?

Existuje viacero dôvodov, prečo sa rozhodnúť eliminovať plytvanie potravinami. Jedným z nich je vplyv na životné prostredie, pretože produkcia potravín si vyžaduje nemalé zdroje, čo do značnej miery zaťažuje životné prostredie. Je dôležité si uvedomiť, že plytvanie potravinami je tretím najväčším producentom oxidu uhličitého.

Motiváciou v tomto smere môže byť aj fakt, že v mnohých krajinách trpia ľudia podvýživou alebo hladom. V neposlednom rade plytvanie potravinami zaťažuje rodinný rozpočet, pričom tieto finančné prostriedky sa dajú využiť efektívnejšie.

Riešením je lepšie plánovanie nákupov, vedomá spotreba či snaha o spracovanie zvyškov potravín, zeleniny i ovocia v kuchyni na zdravé, chutné a výživné jedlá.

Tyčový mixér je pomocník, vďaka ktorému nevyhodíte žiadne ovocie ani zeleninu

Chcete urobiť niečo pre to, aby ste znížili vlastnú uhlíkovú stopu, ušetrili financie a zároveň spestrili rodinný jedálniček chutnými pokrmami? V tom prípade sa vám zíde tyčový mixér, ktorý vám pomôže spracovať prezreté banány, jablká a hrušky so zošúverenou šupkou či ovädnutý špenát. Aké máte možnosti?

Nastrúhané jablká či hrušky sa hodia do sladkých dezertov

Ak sa vám doma povaľujú jablká so zošúverenou šupkou či obité hrušky, nevyhadzujte ich. Využite ponorný mixér Braun s príslušenstvom v podobe food procesora. Tento všestranný nadstavec vám pomôže jablká a hrušky nastrúhať. Nastrúhané ovocie sa hodí, napríklad do koláčov, muffinov, ale aj do klasického ryžového nákypu či žemľovky.

Food procesor oceníte aj vtedy, keď treba prezreté ovocie či zeleninu nasekať či nakrájať. Za zmienku určite stojí aj skutočnosť, že jeho súčasťou je chránič proti špliechaniu, čiže vaša kuchyňa zostane dokonale čistá a ušetríte čas potrebný na upratovanie.

Prezreté banány, ovädnutý šalát či bobuľové ovocie patria do smoothie

Banány s hnedou šupkou síce nevyzerajú lákavo, avšak z nutričného hľadiska im nič nechýba. Navyše disponujú intenzívne sladkou chuťou. Ak ich zmixujete spolu so špenátom, bobuľovým ovocím a ovsenými vločkami a zriedite s vodou, máte hotové chutné smoothie, ktoré vám poskytne dostatok energie pred tréningom či náročným pracovným projektom.

Aj v tomto smere vám poslúži tyčový mixér Braun s mixovacou nohou a drvičom ľadu. Vďaka nemu rýchlo a jednoducho pripravíte smoothie, zmixujete prísady na varenie alebo rozdrvíte ľad do osviežujúcich letných koktejlov.

Zošúverená koreňová zelenina a zemiaky sa hodia do polievky či na prípravu pyré

Mrkva, petržlen či zeler, ktoré boli dlhšie v chladničke či v komore, nemusia na prvý pohľad vyzerať lákavo. Avšak to nič nemení na tom, že sa stále dajú tepelne upraviť a premeniť na chutné a výživné jedlo. To isté platí pre zemiaky.

Ponorný mixér Braun disponuje krájačom na kocky, ktorý premení zeleninu na dokonalé kocky s rozmerom 9 milimetrov. Tie môžete následne použiť ako základ do polievky.

Druhou možnosťou, ako nevyhodiť žiadnu zeleninu, je príprava pyré. Alternatívou zemiakového pyré môže byť napríklad mrkvové. Nadstavec na pyré a kašu premení uvarenú mrkvu na lákavé pyré, na ktorom si pochutí celá rodina.